Tolonglah Miss Google..

product review

product review

Sebuah Puisi khas untuk Miss google:

 

 

 

Tolonglah wahai Miss google,

Walaupun ku telah melakukan segalanya untuk memenuhi kehendak mu,

Tetapi kau tetap menolak lamaran ku,

Berkali ku titip surat cinta untukmu,

Kau tetap berpaling membelakangi website ku,

Apakah salahku? Hanya redirect 301 je dari domain lama ke domain name baru?

Kenapa sanggup kau menghukum, menyiksa jiwa raga web baruku itu,

 

Tolonglah Miss Google,

Selama ini kau x pernah menolak segala permintaan ku,

Tapi kenapa sekarang kau menolak? Apa kurangnya domain name baru ku itu?

Kenapa sampai sekarang kau masih belum sedar, betapa besar pengorbanan yang telah ku lakukan, hanya untuk menepati terms n condition mu, tidak sekali2 menduakanmu,

Ku harap dengan puisi ku ini, dapatlah kau menghantar kembali lelabah yang selama ini merangkak ke dalam jaringan ku, di lubuk informasiku,

Merangkaklah ke laman web ku, Malaysia Product Review

Ikhlas dari penunggu lelabahmu,

“Sea Lion” =p

p/s: Amacam? ok x puisi jiwang untuk miss google? wakaka!

YEAH! BRIGHTER COLOUR OF THE DAY!

4285-best-stats-06-jan-09.JPG

HOORAY!!! Happy dappy lappy sume la! Today is my brighter day even kat luar tu macam nak hujan. 1st of all, its about kdi visitors that skyrocketting to more than 4000 visitors yesterday and today! The highest record for me and our kdi team. Dah lama target amount ni tapi skang dah 9 bulan baru tercapai. Selama ni tergantung takat 3k lebih je..

What i did? TERLALU BANYAK benda yang dah difikir dan dibuat untuk menjayakan misi 4k visitor nih. Dah sebulan saya teliti betul2 apa yang x kena dan apa yang perlu dibuat. Sampai demam2. Maybe orang kat luar tu nampak macam senang je nak capai 4000 visitor per day, tapi yang kat depan pc ni sampai lebam mata buat research especially pasal keywords, internal SEO and external SEO, hot topic, script editing, design and ad placement, arhh… banyak agi lah nak sebut. xnak ungkit balik keje2 yang memeningkan tuh. Yang penting hari ni kebanyakannya dah setel. n dah membuahkan hasil. Alhamdulillah syukur sngat2 usaha selama ni mendapat berkat..hu2.. And editor pon dapat bonus sempena 4k visitor semalam.. tingkatkan usaha lagi kawan2! ahaks!

Sebulan yang lepas, earning dari kdi jatuh merudum. Main cause is the economical crisis skang. CTR remain lower but today i just did several thing to increase back the CTR and it works! Hope the ecpm also increase to normal. I need to eliminate something that interfere the ads space. Don’t put too much ads and give visitor a space to relieve before reading another ads. Its all about psychology. Plan how to blend and follow google heat map. It means a lot to me.

About some cooperation with one company, i think i need to stop it because we realize that it affects negatively to us. We are so sorry to fire you guys.. But now try maintaining a cooperation with only one company.

UH! i really dont know why i think something is wrong with the domain name reviewbay.info. yesterday, i make a very quick decision within 1 hour to decide on to change domain name or not and what domain name should replace it. Within 1 hour, quickly buy the new domain name RMreview.com which will replace reviewbay.info. For the time being, all link will be redirect to the new domain name by using 301 redirect script.

malaysia product review

(ahaha..ok kot logo ni. cam kartun pon ade. tapi main idea is the character RMR that forms this butterfly which symbolize freedom to give your opinion. wuhuuu…!)

So Within 12 hours, i managed to backup all the wordpress database, redesign, reinstall and reconfig for the new site for Malaysia Product Review . Uh.. LEGA rasanya macam baru lepas minum coke ais.. ahaks! Betapa pening n beserabutnya kepala nak alihkan website tuh. kena settle dengan database paling pening.

There are two error which gives me some problem in using wassup and dashboard editor.

Wassup prob : fatal error > Solution : install 1.5 version for wp 2.3.3! Means i will never use wassup plugin version 1.6 and above! it sucks! for wp2.3.3.
dashboard editor Prob : Fatal error: Cannot unset string offsets in ….dashboard editor dashboard.php in line 52 >

Solution : Go to php my admin > search for dashboard editor in rmr database > Edit dashboard database > Delete all content > save > reactivate dashboard editor plugin n done!

header.JPG

Another problem while reinstalling new wordpress with new domain name is you need to change all the domain name in database sql file. Think thonk thenk! Found a simple way to do. Use macromedia dreamweaver, search “old domain” and replace all of it with “new domain” by using search function “ctrl F” in dreamweaver. Dont forget to change the email and name of your website or directory of your website.

So the email for new domain name is [email protected] ! wahaha.. cam best lak dapat guna satu huruf je utk email.

So today, everything is going soooo fine.. really.. for the first day, RMR (rmreview.com) has received many unexpected visitor on several topic posted. It is better than GTP. Seems that i have to go through a long and hard way again to push this site to get better ranking in search engine and get many visitor. While maintaining other web for webd customer and kdi and also gtp. So this week i need to minimise all the task to prepare for our next class on MH! hu.. malas lak nak guna kepala otak ni.. isk2!

UPDATE:

top-blogrankers.JPG

KDI today listed 1st at topblogrankers and top 10 in several Malaysian Topsite. Alhamdulillah..

And, now rmreview.com has achieved more than 100 visitor from its launching on 1st January 2009!!! this is a very good hint that RMR will do better in the future.. amin.. =) Chayo2!

COLOURFUL FUTURE! HAPPY NEW YEAR 2009! =)

Happy new year 2009 to all!!! I hope that this year is going to be a very colourful year and more happening. About my new year resolution?

1) Learn how to communicate and socialize with people better especially in english, with older people and women.. ahaks!

2) Try to help as many people and give more opportunities + forgiveness + more patient

3) Build and bring myself to highest level in all aspect – internally and externally

Thats all! hua2.. hope i can achieve that within this year.. =)

product review

And today, on 01/01/2009, i personally launch Webd Biz Solution new website about product review in malaysia. I strongly believe that this website going to be the source of revision for any consumer or buyer in malaysia to choose the best product. And i hope 2 new admin editors which is my own brothers will give full support for this project as we already discussed and agreed before. Whatever happened, this is our project and we are going to make it success.. Slowly and with a smarter way.. Continue to contribute in online information for all malaysian.

COLOURFUL FUTURE! HAPPY NEW YEAR 2009! =)

There are many things to do and enhance slowly. Need to give my concentration on few things including kdi, webd, gtp and this reviewbay. Recently, we (kdi editor) have ordered a set of business card for each of us to move forward with relationship with other company related to automotive.

COLOURFUL FUTURE! HAPPY NEW YEAR 2009! =)

Plus, we have upgraded our server to bigger size and bandwidth capacity to cope with more than 3.3 million hits last month.

website statistic

From the statistic chart for kdi on 2008, i see that the total visitor and hits expanded extremely. We only need about 9 month to achieve 3.39 million hits and more than half million impression per month. Alhamdulillah.. So i hope the stats will double at the end of the year of 2009. InsyaAllah..

Oh! crazy bout car! below are pictures of me and “fairlady” at autoshow last weekend.

  COLOURFUL FUTURE! HAPPY NEW YEAR 2009! =)

COLOURFUL FUTURE! HAPPY NEW YEAR 2009! =)

2009 : Better + Happier! amin… =)

BLUE IS A VERY BEAUTIFUL MEMORY : PEACE OF MIND :)

BLUE IS A VERY BEAUTIFUL MEMORY : PEACE OF MIND :)

HOORAY! Dah kawin!!! Bukan saya, tapi kawan baik saya, siti nurhaliza. eh silap. Siti Nurazliha namanya. Lebey kurang je kan nama?

(Gambar aku dan isteri orang =p)

Kebetulan juga Tiey ni duduk dekat sangat ngan rumah siti nurhaliza kat kuala lipis tuh. So jiran2 je la.. Hari ni rasa happy sangat macam saya plak yang kawin. haha.. tumpang gembira member dah kawin.

BLUE IS A VERY BEAUTIFUL MEMORY : PEACE OF MIND :)

Sanggup tu gi Kuala Lipis dari KL ke KL. hi2. Perjalanan mula2 mengambil masa 4 jam melalui jalan Bukit fraser /fraser’s hill yang macam ular bengkang bengkok die. Memang member dah pening dah si Sham tuh. Soryla kalo aku bawak keter macam gaban. haha.. Siap singgah amik gambar agi kat bukit fraser. Pastu melalui jalan yang sangat sunyi merentasi Raub ke Kuala Lipis. Alhamdulillah kami sampai tepat pada masanya pengantin sampai selepas kami makan.

BLUE IS A VERY BEAUTIFUL MEMORY : PEACE OF MIND :)

(Nasi Hujan Panas yang berwarna warni first time ku makan! Lebih sedap dari biasa!)

Sebenarnya kitorang ni dah lama x jumpe dekat 5 tahun, tapi akhirnya bersatu balik dalam satu majlis yang penuh ceria dan bermakna. Masing2 sibuk hal masing2. Best gler bler dapat jumpe balik member2 masa kursus BI kat KYM dulu. Kitorang jela yang still ingat member2, yang lain langsung ke mana tah.

BLUE IS A VERY BEAUTIFUL MEMORY : PEACE OF MIND :)

(Saat inilah namaku disebut. Ahaks! Segan weyh.. lain kali jgn wat agi okeh..=)

Tu yang tiey terharu je bile nampak saya datang dan terus menjerit “Shufi!!!” walaupun masa tu saya ada di belakang jurukamera yang sibuk nak amik gambar masa tengah berarak. Naik segan gak la biler pengantin perempuan menjerit x tentu pasal kuat2 sebut nama saya masa semua orang tgh memberi tumpuan pada mempelai tuh. And saya pun rasa terharu sangat bile die ingat lagi kat saya yang dah hampir 5 tahun x jumpe n jerit nama saya. huahua.

BLUE IS A VERY BEAUTIFUL MEMORY : PEACE OF MIND :)

kitorang memang best fren dulu ingat agi masa sama2 gi zoo melaka ngan 5 orang lagi geng baju biru. Masa tu semua pakai baju biru. 4 laki 3 pompuan. And masa tu saya ingat lagi kena bahan ngan bdak2 kym yang vote saya untuk membuat persembahan dengan Marina, seekor orang utan di pentas zoo tuh.! Inilah perkara yang paling memalukan dalam hidup saya yang x bleh dilupakan. Anyway, xnak cerita lebey2 nanti korang gelak lak! And saya tahu sape yang suke gelakkan saya bile sebut pasal Marina nih. Semoga

hidup die bahagia selalu .. =) hu2..

BLUE IS A VERY BEAUTIFUL MEMORY : PEACE OF MIND :)

Olo manjenye main suap2.. jeles siot… Yang, jom kawin! ahaks!

BLUE IS A VERY BEAUTIFUL MEMORY : PEACE OF MIND :)

Alahai.. romantik lak style minum air tuh. Buat hari2 bleh terseliuh tangan haa..

BLUE IS A VERY BEAUTIFUL MEMORY : PEACE OF MIND :)

Terpancar keserian dan keceriaan wajah pengantin semasa upacara memotong kek.

BLUE IS A VERY BEAUTIFUL MEMORY : PEACE OF MIND :)

Serba Biru… kenangan manis di awal muharam.

Tiey! Nanti kawin aku, ingat datang tau. Tah xtau bile kan..ihik! Tapi aku dah tunaikan janji aku nak amik gambar ko byk2 kan? Nanti ko lak amik gambar aku lak tapi kena pakai camera film ar..haha.. And to noya, aku masih pegang janji aku nak belikan peti ais sebagai hadiah kahwin ko ngan boyfriend orang tuh! ahaks!

BLUE IS A VERY BEAUTIFUL MEMORY : PEACE OF MIND :)

Persembahan pencak silat untuk tatapan pengantin adalah salah satu dari adat istiadat perkahwinan melayu

p/s: Ha sape member2 nak gambor kawin tiey ni ade byk kat aku. Bayar sorang RM10. haha.. xdela. minx ar kat aku. nnt aku email.

BLUE IS A VERY BEAUTIFUL MEMORY : PEACE OF MIND :)

(Best fren 4 [email protected] Dewan Jubli Perak sultan haji ahmad shah tempat tiey kawin)

So, biru banyak memberi kenangan manis dalam hidup saya nih. Ni lah my favourite colour dari kecik agi..

In Luv With Purple? New Sony Ericsson W380i > Beautiful + Cheap Handphone

Ahaks! Ber cerita pasal purple plak. Post kat bawah ni dah citer pasal hijau kan.. So, itulah warna warni kehidupanku.. Mesti balance.. kui2.. So, bercerita pasal purple, dulu memang saya amat x minat ngan purple nih. Sebab still xnampak kecantikan di sebaliknye. Semua kaler ade kecantikan die. Tapi saya sedar akan kecantikan purple ni selepas…

Pastu tgk2 mmg kaler purple tu ade keistimewaan die tapi bukan solid purple, die ada certain purple yang lebih menyerlah dan menjadi pilihan hati..hi2.. Start dari situ, kaler purple dah mula bertakhta di antara kaler2 dalam kehidupanku..ahaks! My business card la yang start dari kaler purple. Perh.. memang cun! Buat kat times square punye printing service. Ni plan nak buat bisnes kad utk kdi plak. tapi xlehla kaler purple kan.. yang ni memang special colour.. tunggu..

Ok sambung citer purple… Kelmarin saya telah terlebih bijak menukar fuel filter si comel saya tu sendiri. Ala.. ni saje nak cari pengalaman.. mesti rasa semua buat sendiri dulu.. pastu xtau valve fuel tu katne.. maybe xde kot. nak tukar fuel filter tu kat bawah kereta dekat ngan fuel tank. pelik tol la perodua ni. kitorang puas cari manela fuel filter tu xde kat engine bay. rupa2nya kat bawah kereta dekat ngan tayar belakang sebelah kiri.

So, saya bukak lah filter tu. melimpah2 fuel dari tank..wakaka! bijak2… pastu menggelabah selama 15 saat cari source kebocoran tuh. last2 sempat gak cover sebelum minyak dalam tangki tu habis. hu2. tanpa disedari, handphone saya telah pon berendam ngan minyak yang tumpah tu.. alahai.. sib baik handphone murah jerks.

So kesannya, keesokan hari tu terpaksa lah kuar cari handphone murah2 untuk dijadikan pengganti. Malas nak beli handphone mahal dah sebab b4 this punya handphone beli RM1000 tapi setahun rosak terus xdapat ape pon. tolak kedai pon kedai geleng paler. Buang camtu je handphone 6280 tu. Mane gi tah. besepah2. Pastu malamnye tu survey2 la handset murah. Siap beli majalah e-ring agi.. punye nak jadi pengguna yang bijak setelah melakukan satu perkara yang kurang bijak pada kereta saya..hu2.

Saya pun adalah 4 list handphone sebagai pesaing terdekat. Pk2 agi, than satu keputusan yang tepat telah dibuat! Disebabkan faktor kebohsanan terhadap handphone nokia, saya akan memilih handphone sony ericsson (“anak lelaki eric sony” dalam bahasa melayu die).

Dan kepelbagaian bentuk handphone mendorong saya mengangkat handphone flip sebab b4 this dah pakai seketul punye n slide punya. And last factor is “purple”! yeah! hu2..

Ha… jangan gelak kalo lelaki pakai handphone purple. Kalo korang nak tau sebab ape, korang gi kedai, tgk sendiri handphone Sony Ericsson w380i kaler purple die cane. memang unexpected kaler purple die cantik camtuh. Sape cakap x cantik bleh dikategorikan sebagai giler…wakaka!

Saya pergi ngan member “senior jiwang” saya (haha..gurau2 je bang.. jgn mara eh..kui2) survey2 handphone kat the store sungai buloh. Mula2 ingat nak gi lowyat cari cheap handphone tapi tgk2 kat area umah saya ni jugak yang offer agi murah! Serius. Korang yang nak beli handphone tu, xyah gi lowyat ar.. byk kaki con kat situh. Wat penat je pegi. Kat Sungai Buloh bandaraya majuku ini dah ada banyak kedai handphone yang murah lagi dari lowyat tuh. Dah survey harga kat internet, lelong.com.my, kedai2 murah kat subang jaya, list harga handphone kat majalah ering n lowyat.net sume harga agi mahal n lebey kurang jerk.

Ha.. kalo nak beli tu tgk harga kat SB tu nampak mmg mahal.. besalah kena pandai ayat awek jual handphone tuh. So, kitorang ayat sikit je, die trus bagi harga murah. Haha..ape agi, sebat ar.. harga tawar sampai kurang RM120! besh2. dah macam shopping kat china laks! hu2..

So, ape yang special handphone murah saya nih? Pada mulanya memang xpercaya hp ni comel n cute camtu sebab tgk kat internet nmpak besar n hodoh je design. tapi bler pengang tu rasa xcaye lak tu hp w380 (macam nama kapal terbang A380 lak ai.. jodoh nak dapat type course kapal tu kot nanti…wakaka! xnak ar den repair kapal besar2..penat ai..)

keistimewaannya lepas dah pegang hp tu, first skali mmg cantik, murah, byk gak function, kecik je, slim, camera die kalo amik gambar mmg orang lain xperasan sebab dah cuba kat situ gak amik gambar awek cun jual handphone tu..haha jangan marah ye comot.. ahaks! =p tu untuk mengubat jiwa lara member yang xdapat ikan je semalam..haha.

Yang paling best sebab skrin external die unik n ade touch button. Kalo korang nampak dari luar mmg casing die xde skrin. tapi bler dah unlock n lampu menyala, digital text die kuar memang cun!

Kaler cahaya text tu tembus casing tu yang mana nampak macam unik gler. Pastu camera die jadi sensor untuk gesture control. Kira kalo orang call, nak silentkan just lalukan tangan kat depan camera tu and ringtone tu jadi silent. Smart ar.

Button die leh kesan jari kita bile disentuh pada button tu khas utk dedicated button for walkman.

Keseluruhannya, handphone ni memang adalah satu handphone yang cantik, walkman yang sangat2 best bunyi die dan berbaloi utk dibeli dengan harga yang berpatutan. Anak Lelaki Eric Sony memang agi besh dari nokia. ahaks!

Adeyh.. pening nak dapatkan gambar kaler sebijik ngan handphone tu gune digital camera. Susah gak. senang citer kalo korang nak tgk kaler die yang cantik tuh, gi kedai sendiri ar tgk..haha.. gmbar dalam ni xmenggambarkan ketepatan kaler tu sebab die cam ade mix kaler purple ngan hitam metallic. So hitam tu lebih menyerlah dalam digicam. Padahal kaler purple tu agi terang. hmm.. bagaimana pit? guna kamera mahal ko la..haha.

 

Go Green! Si Penyibuk Diri Mencari Kehijauan

( Pantulan Simetri tasik dan hutan yang indah )

Wah! Semalam memang sibuk betul. 3 kali pegi balik dari umah keluar. Pagi2 lepas subuh, terus gerak ke “pusat memancing“. haha. umah member nak gi mancing pagi2 kat puncak alam. Dari dulu dgr citer situ mmg ade port memancing yang best.Ikan haruan la, toman la.. Jadi saya pun pergilah saja nak tgk port. Dapat xdapat tu xkisah ler. hu2

(Rugi ko x datang pit! “gambar2 lawa dier!” haha yang ni subjek die aku nak bagi nama “reflection yang dinodai” sebab ada pokok kecik tu jadi objek yang menodai..kui2)

Pastu terus gi ngan kenderaan ngv mamat hero pancing kitorang. haha. dok dalam bape jam tu dah puas henjut joran sampai penat, lepak jap. borak2 sambil menikmati keindahan tasik paya belakang kawasan perumahan tu. memang x disangka kat situ ada tasik yang akan2 tasik cini or kenyir tempat orang selalu memancing.

Tapi cam besalah. kitorang x cukup ilmu lagi sebab x bawak anak keli n umpan khas untuk ikan2 kat situ, so kitorang pulang ngan tangan kosong pada hari tu. hu2.

( tasik berhampiran dengan jalan menambahkan keceriaan sepanjang jalan di puncak alam )

Lepas tu balik, kuar balik untuk cari handphone baru. Malam plak gi melawat adik sedara yang kesunyian kat umah sebab pakcik sedara saya pergi menunaikan haji dan masih belum pulang. Lepas tu singgah umah datuk sedara saya pulak hantar pokok ape tah untuk buat ubat.

( Si hero dan pro sedang setup joran .. he2)

Sejuk je mata memandang sedara perempuan saya tu dah besar, makin cantik n pandai layan tetamu.. haha. betuah la tok busu saya dapat anak camtuh. Dulu kecik2 mak ade offer nak jadikan die adik angkat saya sebab saya xde adik pompuan. tapi tahla dulu segan. kah2. ha.. ni kalo ina baca jgn bsing2 ar..kui2.. kang pecah rahsia ina nanti..hah..ugut2.. =p

Balik tu singgah agi umah jiran yang baru balik haji. Ambik berkat orang baru balik dari tanah haram orang kata.. so singgahla.. dgr2 citer kat sana.. dapat kayu sugi yang b4 this saya ada jugak sebab penah 2 kali gi umrah tapi x penah nak tgk pon kayu sugi tu. semalam baru ada rasa nak belek2, cium2..haha. wangi jgak kayu tu. digunakan utk gosok gigi secara sunnah nabi. kayu die lembik tapi kasar. kalo nak jadikan berus gigi, kena kopek kulit die n serakkan hujung kayu tu.

Ntahla..rindu plak nak gi umrah pas dgr citer jiran saya tuh. Tula mak saya plan nak gi Istanbul tahun ni maybe di tukar lak nak gi umrah agi. dorang tu dah lebih sepuluh kali gi sana.. x jemu2.. tu la kehebatan tanah suci mekah. Saya pun maybe akan ikut sekali tahun depan kalo dorang jadi buat umrah lagi. insyaallah.. kalo ade rezeki.

So, hari yang sangat penat. balik umah terus tido.. zzz….

Ni ade video iklan yang cute n kelakar maxis. tengok bape kali tergelak2 den. haha… gelak jangan x gelak! wahaha!

Jom Kita Uji Kekuatannya =p > Enjoy Experience @ Banting

sn850547.JPG

(Camping at 2200hrs. still bright? nop! Pic taken with longger shutter)

Hak2! tu trade mark “Pak Tam”, pakar menangkap ketam kami semasa misi menjaring di Pantai Banting. “Jom uji kekuatannya” lepas tu “patah” pulak oleh orang laut yang tau jejak jalan tak berlumpur. haha.. misi penuh misteri.

Hari ni baru pulang dari misi lepas gian camping di Pantai Kelanang berhampiran banting.

Persediaan selepas solat jumaat di Setapak. Haha.. ade la hal tuh. Sibuk tol ar. hu2. Pastu bergerak dari pusat persatuan camping subang pada pukul 5 lebih. Sampai awal kami singgah membeli peralatan dan pada kali ini misi lebih lengkap kerana dari pengalaman yang lepas, kami belajar menjadi “campers” yang lebih berjaya.. kah2.

pau sedap

(The best pau ayam in the world! Besar tapak tangan + harga RM1 jer + Roti sedap n lembut n manis + inti berisi sedap tak terhingga! Menyebabkan saya mula meminati pau ayam! Yeah! Singgah Banting cari benda ni dulu!)

Terlalu banyak aktiviti yang sgt compact dalam masa sehari camping. Tapi sayangnya pada kali ini kami x dapat memperolehi “kijing” kerana bukan musimnya. Kalo dapat best tu bakar.. sedap nyer..mm.. hu2..Sampai sahaja di sana, kami terus bersedia untuk memasang jaring di pantai lebih 300 meter ke laut. agak jauh tu. Dengan perjalanan sepanjang pantai berlumpur paya bakau. Pada malam gelap pukul9 plak tuh. Fuh! Best giler dapat menikmati dan merasai bagaimana teknik menjaring ikan dengan betul.

sn850616.JPG

(Best pic of full moon. Layan blues jiwang bawah pokok nih n bulan mengambang..hu2.. besh2)

Pengalaman yang jarang orang nak dapat n nak cuba. Sib baik ade member yang memang pakar menjaring nih.. he2. thanks bro. susahkan je.. hu2.. Dalam 45 minit jugaklah nak pasang jaring tuh. Alat yg penting, 2 kayu panjang utk buat pasak, jaring panjang dlm 100 meter kot, torch light dah tentu and batu untuk pemberat. Tapi malam tu kitorang untung sangat2 sebab air paling cantik, bulan mengambang penuh yang menerangi keindahan malam and hari yang x hujan langsung walaupun sekarang ni musim hujan hari2. Memang sangat nasib ar. Timing memang baik gler. Yang dahsyat nye, pagi jumaat tu baru teringin nak pegi, plan dalam bape minit, kompem and terus pegi petang tu jugak.. kah2.. memang ganazz..

Lepas menjaring, kitorang prepare campsite. Part paling penat n susah is biler kena sediakan kayu api dan menyalakan campfire. uh! nak cari kayu memang agak susah, kena potong kayu yang keras guna parang jer. Tapi masa ni lah banyak belajar hidup susah. Benda2 camni best buat yang mana x ramai org muda2 nak buat.. ha2. macam dah tua sgt jerk. yela.. rugi x merasa semua nih.. best woo.. Dapatlah teknik memotong kayu keras dengan parang dengan lebih berkesan. hu2. Cara nak hidupkan api dengan lebih baik berbanding dulu. Sebenarnya senang je.. cume kena ade teknik step by step.

sn850557.JPG

(Best pic of our special fire effect.)

Lepas berjaya hidupkan api yang marak, prepare utk sesi membakar makanan pulak. Perh.. bab makan memang paling best! Macam2 nak bakar masa tuh. byk gler makan. Pastu rehat2 sambil menikmati keindahan alam. Bermain dengan api.. Taking a lot of pictures. Thanks tu my cheap digital camera S85 that can take a picture at night without the aid of flash. hu2.. cukup ar tu.. janji bleh amik gambar..hak2.

Tidur agak lambat sebab ade sekor kucing manja nih nak bermanja ngan saya. haha.. kesian kucing tu. kalo leh bawak balik, dah bawak dah. hmm.. kucing ni sebenarnya mangsa kekejaman sorang orang laut yang ter baling batu besar ke arahnya. kesian2.. hu2.

Bangun pagi lepas subuh terus gerak nak amik jaring. Air masih pasang. kena tunggu surut dalam pukul 9 pagi. banyak juga hasil tangkapan kali ni. dekat penuh sebaldi kitorang. dengan tangkapan terbaik seekor belut panjang dalam semeter. kitorang simpan untuk dimakan bersama kat mana2 restoran yang bleh masak belut. Xtaula nak masak ape. Psyco gak nak makan sebab x pernah makan.

sn850637.JPG

( Hasil tangkapan yang memuaskan!)

Masa kutip hasil ni yang paling best. Ketam paling psyco nak lepaskan dari jaring sebab suka menggeletek, dengan sepit yang tajam dan berpintal2 dengan jaring. pengalaman yang sungguh menarik. Balik tu terus my mom masak ketam2 tuh.. sedap gak ketam2 biru nih. manis isi dier.

Kira misi kalini lebih kepada menikmati ketenangan, merentasi batas psycology, menerap keberanian, belajar lebih erti hidup, menimba pengalaman untuk menjadi “better person”.. kah2.. amik.. ayat x nak kalah. bukan ” to be an engineer” ar.. haha.. bosan sungguh aspiration tuh.

Anyway, its a very2 good experience.. “be a better person, live life happily!”

KEDAI MOTOR SHAJE.. GI LOWYAT LAGI NHI…

 

KEDAI MOTOR SHAJE.. GI LOWYAT LAGI NHI…

Just now, i went to sentul with my bros.. Just to buy new helmet & rain coat (baTu Hujan).

KEDAI MOTOR SHAJE.. GI LOWYAT LAGI NHI…

Surprisingly, i didn’t even know that there is a place that have so many motorbike shop (kedai motor) in one place. Berderet kat situ sume kedai motor shajer nhi… ahaks! Kat situ pon sibuk je ngan aktiviti membaik pulih dan repair motor. Memang gempak ar area tuh. Sume mat rempit dok kat situ. Yang kat bawah ni die tengah repair enjin. rebore ke ape tah kat engine tuh.

KEDAI MOTOR SHAJE.. GI LOWYAT LAGI NHI…

There are many type of motorbike from very small to very big bikes. What attracts me is the “SYM” which is a little bit like modenas elegan but bigger and more gempak gitu.. I just think that i want to buy it for my father but my bro told me that maybe its too heavy and hard for my father to hold and ride it. Hmm.. Anyway, its a good buy for a RM8000-9000 bike.

My bro just got his new modenas elegan with Selangor plate number, latest is BKE 6xxx. Quite nice because the new meter is better than the old one. Which is in white and has a very bright and attractive light. In fact, this motorbike has a very good pickup specially for a big person like our family members..haha.

KEDAI MOTOR SHAJE.. GI LOWYAT LAGI NHI…

After that, going to lowyat again to buy a new mouse! aiseyh… baru semalam gi lowyat before meeting ngan Mr Sam. Arinih gi agi. Sebab semalam geram sangat ngan mouse tu. How violent i am? Saya hentak dua2 biji mouse tuh sampai bekecai cam gambar kat bawah tu. kah2.. cuma satu tu je yg terselamat sebab still bleh wat backup. kureng asam betul tikus tuh.

KEDAI MOTOR SHAJE.. GI LOWYAT LAGI NHI…

tensen gak. dahla baru beli sehari mouse tu dah buat hal. terus saya hentak je tanpa memikirkan harganya rm25. Melayang duit aku! cis… Tadi ni baru beli mouse yang bagus terus. Malas nak beli lagi dah. Anyway, thanks Mark 4 ur suggestion. & the mouse works great man!

While driving to lowyat, me and my bros thinking about to setup a new family business. Beside that, tibe2 terpikir nak buat lagi satu website yang saya x pernah jumpe lagi kat msia nih. N this web is going to be handle by three of us, the new editors of XXX website. I’m very confident that this web gonna have a better traffic than KDI. Today, i will do some service=p(survey) for the market and straight buy the domain name.

In relation to our mission to increase traffic, we also need to prepare the dedicated server for KDI and XXX website. Just waiting for our contract payment for this year to finish and we are going to add another server which is bigger and better under datakl.com for sure.

What about GTP? Well we see that this web has very high potential but a little in demand and too much competitors. We will reconstruct the main subject for the web and continue developing the web. Recently i have bought a submission service from US that costs a lot to us. But i believe they have a very good service and products. Lets just wait and see.